Κατηγορία: Είπαν Για Εμάς

 

Η ιστορία της Λήμνου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική μυθολογία. Ένας δεσμός που κρατά από τα χρόνια του Ομήρου , ο οποίος μάλιστα την αποκάλεσε ως “την ωραιότερη από όλες τις στεριές”.

Είναι αλήθεια ότι το πανέμορφο νησί του βορείου Αιγαίου είναι γνωστό και ως νησί του Ηφαίστου. Σύμφωνα με τη μυθολογία , όταν ο Δίας εξοργίστηκε με τον Ήφαιστο , έπειτα από έναν έντονο καβγά τον εκσφενδόνισε από τον Όλυμπο. Επί μέρες στροβιλιζόταν επάνω από τη θάλασσα ώσπου να προσγειωθεί, βαρύτατα τραυματισμένος στη Λήμνο. Εκεί με τη βοήθεια των ντόπιων και της ιαματικήςΛημνίας γης, ανάρρωσε πλήρως και ένιωσε ως υποχρέωση του να προστατεύσει αυτό το νησί.

Αυτές τις μυθικές δυνάμεις που έχει τούτη η γωνιά του Αιγαίου, εκτίμησαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, με αποτέλεσμα να επιλεχθεί ως ιερό προσκύνημα τους. Οι σοφοί και πνευματικά προικισμένοι της εποχής έκριναν ότι η Λήμνος μαζί με τη Σαμοθράκη και την Ίμβρο αποτελούσαν ένα ιερό πνευματικό τρίγωνο. Στα τρία αυτά νησιά διαδραματίζοντο ιερές τελετές που ονομάστηκαν Καβείρια μυστήρια προς τιμήν των Καβείρων.

Τα συγκεκριμένα μυστήρια ελάμβαναν χώρα κάθε χρόνο στο Ιερό των Καβείρων με σκοπό την μύηση των πιστών σε αυτά. Τούτες οι μυστικιστικές τελετές εξελίσσονταν με κάθε λαμπρότητα και ήταν αφιερωμένες στην αναγέννηση της φύσης και τη γονιμότητα της γης.

Σαν βρεις τον πηγαιμό για τα Καβείρια θα περάσεις από την Αλυκή, θα μπορούσαν να έλεγαν κάποτε. Στα χρόνια μας συμβαίνει το ίδιο. Ο αρχαιολογικός χώρος των Καβειρίων βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, στο δρόμο για την Πλάκα κοντά στα χωριά Άγιος Αλέξανδρος και Παναγία.

Το τοπίο είναι μαγικό και σε σαγηνεύει. Δεν χωρά αμφιβολία ότι αποπνέει μια αύρα μυστηρίου και εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί επιλέχθηκε τούτος ο τόπος από τους μυημένους. Στη θέα του απέραντου γαλάζιου και των ερειπίων αν προσθέσει κανείς τις μυρωδιές από τα θυμάρια και τα αγριολούλουδα θα έχει συνθέσει ένα μοναδικό παιχνίδι, όσφρησης και όρασης. Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στο Ιερό των Καβείρων και εμείς ως μη μυημένοι επισκέπτες μπορέσαμε και το απολαύσαμε δίχως να δεχθούμε τις κυρώσεις που ίσχυαν κατά το παρελθόν.

Τα χρόνια εκείνα μάλιστα, για την αποφυγή των αμύητων , είχαν υψωθεί υψηλά τείχη τα οποία τους απέτρεπαν την είσοδο. Ο χώρος φυλασσόταν άριστα και δε γινόταν δεκτά ούτε τα αδιάκριτα βλέμματα όσων δεν ήταν μυημένοι.

Είναι γενικά παραδεκτό στον επιστημονικό χώρο ότι κατά το παρελθόν επικρατούσε η άποψη πως οι μυημένοι αποκτούσαν σημαντικές δυνάμεις, πετύχαιναν τους πιο δύσκολους στόχους και κατατρόπωναν τους εχθρούς. Οι λέξεις τελειοποιήση, θρονισμός, εποπτεία ,ανάδεση στεφάνων και καθαρμός, ακούγονται από τα χείλη των ντόπιων ξεναγών και αφορούν τις τελετές. Όλα τα τελετουργικά συνέβαιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας κάνοντάς τα, ακόμη πιο προκλητικά για τους φιλοπερίεργους. Λέγεται επίσης ότι πρόκειται για το αρχαιότερο γνωστό τελεστήριο στον ελληνικό χώρο.

Είτε συμβαίνει αυτό είτε όχι, μια επίσκεψη στο Ιερό των Καβείρων μόνο καλό μπορεί να σου κάνει. Δεν μπορώ να υποσχεθώ με βεβαιότητα ότι θα αποκτήσεις μαγικές δυνάμεις, μιας και ‘γω ως λαθραίος επισκέπτης και αμύητος δεν απέκτησα. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι, άξιζε τούτο το ταξίδι στα προχριστιανικά χρόνια. Ο επισκέπτης που θα ήθελε να κάνει μια ολοκληρωμένη αναδρομή στο παρελθόν του νησιού, οφείλει να επισκεφτεί επίσης τον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαιστείας και την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης, την Πολιόχνη .

To Ιερό των Καβείρων είναι ανοιχτό τις καθημερινές (εκτός Δευτέρας) από τις 9:00 ως τις 15:00. Για περισσότερες πληροφορίες και εξορμήσεις στο νησί, συνιστώ το Pravlis Travel και το Taste Lemnos.

Λίγα μέτρα κάτω από το ιερό των Καβείρων, σε μία σπηλιά που την σμιλεύει η θάλασσα έζησε πολλά χρόνια παραμελημένος ο τραγικός ήρωας του Σοφοκλή, ο Φιλοκτήτης.

Συνεχίζεται…