Κατηγορία: Είπαν Για Εμάς

 

Το Β Κ.Α.Π.Η. Γιαννιτσών  συνεχίζοντας να προσφέρει με μεγάλη επιτυχία, γνώσεις και ξενοιασιά στα Μέλη της πραγματοποίησε τετραήμερη εκδρομή στο Ιστορικό ακριτικό μας Νησί του ΗΦΑΙΣΤΟΥ  ΛΗΜΝΟΣ το όγδοο σε μέγεθος της Ελλάδας

Την 21ην Ιουνίου 2017 ξεκινήσαμε στις 5 το πρωί από τα Γιαννιτσά με Αρχηγό την Ακούραστη κ. ΑΝΤΩΝΙΑ ,και οδηγό τον κ. Γεράσιμο  φθάσαμε στην ωραία ΚΑΒΑΛΑ όπου επιβιβαστήκαμε στο οχηματαγωγό Ν.ΜΥΚΟΝΟΣ το οποίο Σε λίγο ξεκίνησε. Μετά από  3μιση ώρες με υπέροχη μέρα και γαλήνια θάλασσα φθάσαμε στον προορισμό μας στο Λιμάνι της ΜΥΡΙΝΑΣ. Συνεχίζοντας οδικώς φθάσαμε σε μισή ώρα στο χωριό ΒΑΡΟΣ  και καταλύσαμε  σε ένα σύγχρονο  ξενοδοχειακό συγκρότημα  το  ( VAROS VILLAGE LEMNOS )  με παλαιά αρχοντικά,  το σπίτι του φαρμακοποιού, οι αποθήκες βάμβακος, η κατοικία του γιατρού, το παλαιό καφενείο, το παντοπωλείο, έχουν  διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να προσφέρουν μια άνετη και ευχάριστη διαμονή στους επισκέπτες.  Μετά την τακτοποίηση μας, με μεταφορικά μέσα του συγκροτήματος  οδηγηθήκαμε στο  ψηλότερο σημείο του χωριού  με πανοραμική θέα δίπλα σε πισίνες μπάνιου,  και πήραμε το πλούσιο γεύμα μας . Μετά ο καθένας ανάλογα με τις αντοχές του έπραξε.

Την άλλη ημέρα, μετά από ένα πλούσιο πρωινό, ξεκίνησε η ξενάγησή μας από την ευγενέστατη και πρόθυμη Ξεναγό μας Νικολέτα του τουριστικού γραφείου Pravlis Travel. 

Πρώτος σταrθμός μας ο ΚΟΤΣΙΝΑΣ  στον κόλπο του Μπουρνά  ένα ψαροχώρι, στο   λόφο που ήταν κτισμένο το Ενετικό Κάστρο  , που σήμερα ελάχιστα ερείπια διασώζονται. Επισπευτήκαμε στην κορυφή  του λόφου με πανοραμική θέα, τον Ιερό Ναό  Ζωοδόχου Πηγής όπου 64 σκαλοπάτια κτιστά οδηγούν στο υπόγειο Άγιασμα. Έξω από την εκκλησία υπάρχει το άγαλμα της Θρυλικής ΜΑΡΟΥΛΑΣ η οποία εμψύχωνε τους συμπατριώτες της, και πρωτοστάτησε στον αγώνα με το σπαθί του σκοτωμένου πατέρα της κατά την πολιορκία του κάστρου από τους τούρκους.   

Συνεχίζοντας επισκεφθήκαμε το ΡΕΠΑΝΙΔΙ όπου θαυμάσαμε  το παλαιότερο Ναό του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος αναστηλώθηκε το 1913 από την τοπική Εφορία αρχαιοτήτων.  Διασχίσαμε την μοναδική φυσική δενδρώδη έκταση της Λήμνου με το Δάσος της ήμερης Βελανιδιάς. Τα βελανίδια στα χρόνια της τουρκοκρατίας φορτώνονταν σε καράβια από τα Λιμάνια της Λήμνου και εξάγονταν, ως βασική πρώτη ύλη, στα βυρσοδεψία της Λέσβου και σε άλλες χώρες της Δύσης. Κοντά στο Ρεπανίδι , στο Εκκλησάκι  της Μεταμορφώσεως  του Σωτήρος  γινόταν για περισσότερα από 25 αιώνες η εξόρυξη της Λημνίας γης. Μετά επισκεφθήκαμε  το
ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΙ και το εκεί εργαστήριο αγγειοπλαστικής. (Τσουκαλάδικο) όπου παρακολουθήσαμε πως μια άμορφη μάζα πυλού μετατρέπεται σε ένα υπέροχο πήλινο αντικείμενο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα κάναμε μία στάση στην ΠΑΝΑΓΙΑ για ξεκούραση, καφέ .                                                                                                          

Μετά την ανάπαυλα μας πήραμε τον δρόμο για τον αρχαιολογικό χώρο των ΚΑΒΕΙΡΩΝ σε μια απότομη πλαγιά όπου συνεχίζονται οι ανασκαφές. Όσοι από εμάς είχαν αντοχή επισκέφθηκαν την σπηλιά του Φιλοκτήτη Το τελεστήριο των Καβείρων,  είναι το αρχαιότερο στον Ελλαδικό χώρο , ήταν αφιερωμένο στην λατρεία των Καβείρων, παιδιών του Ήφαιστου και της Καμειρώς δαιμόνων της φωτιάς και της μεταλλουργίας, της γονιμότητας του κρασιού και της θαλάσσης. Κατόπιν επισκεφθήκαμε  την έκθεση των αισθήσεων ΑΧΙΛΛΑΔΕΛΗ με τα παραδοσιακά γλυκά ,και μετά αράξαμε στην παραλία της Μύρινας για μπάνιο ,καφέ, κολατσιό. Επιστροφή στο Ξενοδοχείο  . Μετά από πλούσιο δείπνο  ο κάθε ένας πήρε τον δρόμο του.

Την επομένη μετά το πρωινό συνεχίσαμε με την ακούραστη Νικολέτα την περιήγησή μας  με πρώτη την ΠΟΛΙΟΧΝΗ την Πρώτη οργανωμένη πόλη της Ευρώπης. Πριν πεντέμισι χιλιάδες χρόνια γεωργοί και κτηνοτρόφοι καλλιεργούσαν την γη και έβοσκαν τα κοπάδια τους, η δε παρακμή  θα έλθει μετά από αλλεπάλληλες σεισμικές καταστροφές στα 1.600 π.χ. ενώ 400 χρόνια αργότερα θα επέλθει η άλωση της ΤΡΟΙΑΣ .                                                                                           

Κατόπι επισκεφθήκαμε το ΜΟΥΔΡΟ με το ασφαλέστερο φυσικό όρμο  της Μεσογείου, που πρωταγωνίστησε σε σημαντικές ιστορικές στιγμές. Το 1912 κατά τους Βαλκανικούς  πολέμους ο Ναύαρχος Κουντουριώτης κατέστησε το ΜΟΥΔΡΟ ορμητήριο του στόλου του. Τρία χρόνια αργότερα κατά την διάρκεια του Α παγκοσμίου πολέμου, ο Μούδρος αποτέλεσε βάσει και σταθμός ανεφοδιασμού των Συμμαχικών Δυνάμεων για την εκστρατεία της Καλλίπολης το 1915. Αγκυροβόλησαν τότε στον κόλπο ως και 500 πλοία και φιλοξενήθηκαν στην περιοχή ως και  30.000 στρατιώτες. Στο Μούδρο το 1918  υπογράφθηκε  η περίφημη < Συνθήκη του Μούδρου>, Συμφωνία  ανακωχής μεταξύ Συμμαχικών Δυνάμεων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Μούδρος  στο κοιμητήριο  φιλοξενεί τους πεσόντες Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς. Περπατήσαμε στα σοκάκια, και επισκεφθήκαμε την εκκλησία των Ταξιαρχών.

 Σύμφωνα με το πρόγραμμα επισκεφτήκαμε την Νέα ΚΟΥΤΑΛΗ κτισμένη το 1926  από πρόσφυγες   της Κούταλης της Προποντίδας με το Ψαράδικο Λιμάνι ,το μουσείο  της Ναυτικής παράδοσης και σπογγαλιείας  όπου η υπεύθυνη - απόγονη του Κουταλιανού- μαζί  με την  Ξεναγό, μας   ανέλυσαν  την Ιστορία των Σφουγγαράδων και την επεξεργασία του σφουγγαριού.Στην συνέχεια πήγαμε για μπάνιο, ανάπαυλα, καφέ στην ωραία  παραλία του ΕΒΓΑΤΗ.   Κατόπιν ήλθε η ώρα του γεύματος το οποίο απολαύσαμε  στην ακροθαλασσιά του  ΚΟΤΣΙΆ στην Ταβέρνα του Γιαννάκαρου  με τις υπερτριπλάσιες  μερίδες . Επιστρέψαμε στη βάσει μας  και αφού ευχαριστήσαμε την ξεναγό μας για την λεπτομερή ξενάγηση  αποσυρθήκαμε. Η  ημέρα έκλεισε με μια υπέροχη  μουσικοχορευτική βραδιά
.
Την τέταρτη ημέρα μετά το πρωινό  και ταχτοποίηση των αποσκευών μας, κατά τις 11 αφού ευχαριστήσαμε το προσωπικό του  VAROS VILLAGE  LEMNOS  για την πρωτόγνωρη φιλόξενη  παραμονή  που μας προσέφεραν απλόχερα, πήραμε το δρόμο για Μύρινα όπου στο παλαιό Λιμάνι  σκορπιστήκαμε, ώσπου  να έλθει  το πλοίο . Στις  τέσσερις   με το οχηματαγωγό ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ    με γαλήνια θάλασσα και καλό καιρό  στις επτά και μισή  φθάσαμε στην ΚΑΒΑΛΑ.   Οδικώς   με τραγούδια  και ευμενή σχόλια, φθάσαμε στα σπίτια μας στις έντεκα κατενθουσιασμένοι, με την ελπίδα να αξιωθούμε να συμμετάσχουμε σε τέτοιες ευχάριστες εκδρομές.

Τελειώνοντας  θέλω να ευχαριστήσω.

Την Αρχηγό μας κ. ΑΝΤΩΝΙΑ Κοινωνικό Λειτουργό   του Β. Κ.Α.Π.Η. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ για την επιλογή, προγραμματισμό και πραγματοποίηση αυτής της υπέροχης εκδρομής,  και να είναι γερή, και να μας προσφέρει απλόχερα την φροντίδα και αγάπη της.

Τον οδηγό μας κ .Γεράσιμο  της ΠΕΛΛΑ ΤΟΥΡΣ Για την ασφαλή μετάβαση και επιστροφή μας,  καθώς και για την λεπτομερή ενημέρωση μας, των περιοχών  της διαδρομής.
Όλους τους  συμμετάσχοντες που με την συμπεριφορά και συνέπεια τους συνετέλεσαν στην επιτυχία αυτής της εκδρομής.                                                           

                                                                                     Βασίλειος Χρ. Παπαδόπουλος
                                                                                            Ένας από τους εκδρομείς

Πηγή: pellanews.gr